Wil jij ook alles uitleggen (HSP)?

Als HSPer kun je sneller overprikkeld raken.
Een filmpje over overprikkeling vind je hier. Waarschijnlijk erg herkenbaar en misschien een mooi filmpje om een ander uit te leggen wat jij hoort, voelt, ziet, ruikt enz…

Hoewel…. je hoeft niet alles uit te leggen hoor!
Veel hooggevoelige mensen willen graag uitleggen aan anderen wat ze voelen, waarom en wat ze nodig hebben en waarom ze iets niet kunnen en……. enzovoorts……

Maar is dat wel nodig en zinvol? Iemand die niet hooggevoelig is vind het vaak moeilijk te begrijpen wat jij als hooggevoelige voelt en ervaart. En gevoel is moeilijk uit te leggen!

Belangrijk is dat jij AAN JEZELF kunt uitleggen wat je voelt, waarom en wat jij nodig hebt! Dat JIJ rekening met JEZELF houdt. Dat je voor jezelf kiest, je grenzen aangeeft. Kun je dat? Schrijf eens een brief aan jezelf hierover! Het kan heel behulpzaam zijn, het geeft inzichten en zelfkennis!

Jaren geleden wilde ik ook alles uitleggen. Wat ik deed, waarom, wat ik voelde en dacht. Maar het werkte vaak niet. Mensen begrepen me niet, ik voelde me soms juist zwakker en kwetsbaarder als ik het probeerde uit te leggen.

Tot ik merkte dat het vooral belangrijk is dat het voor jezelf duidelijk is, dat JIJ jezelf accepteert zoals je bent. En dan heb je ineens niet meer zoveel behoefte om alles uit te leggen. Dat hoeft dan niet meer. Je voelt je sterker.

En onthoud ook; je bent en blijft een mens. Gelukkig 🙂
Dat betekent dat je altijd momenten zult hebben waarin je je minder sterk voelt, je je onzeker voelt. Of toch in je valkuil trapt.
Maar je zult merken dat dit minder vaak gebeurt en/of dat je sneller herstelt, als jij jezelf kent, accepteert en goed voor je rust zorgt.

Ik wens je nog een fijne dag!

Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *