Hoogsensitiviteit in je bedrijf of zorginstelling

1 op de 5 mensen is hoogsensitief (hooggevoelig, ook HSP genoemd). Zowel mannen als vrouwen!
Dit betekent dat bij een bedrijf met 200 medewerkers er 40 hoogsensitief zijn.

Toch wordt er weinig aandacht aan gegeven, door leidinggevende en HRprofessionals.
Lange tijd werd HSP gezien als zweverig, iets spiritueels of sowieso iets negatiefs. Gelukkig komt hier verandering in!

Hooggevoeligheid is géén ziekte of aandoening maar gewoon een persoonskenmerk, een kwaliteit! Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit oa door Elke van Hoof (VUB). Zij heeft dmv fMRI’s ontdekt dat hoogsensitieve mensen prikkels veel diepgaander verwerken, er zijn meer hersengebieden actief bij de verwerking van prikkels.

Dit heeft als nadeel dat HSPers stressgevoeliger zijn, gevoeliger voor burn-out en sneller overprikkeld raken.

Hoogsensitiviteit als kwaliteit!
Hoogsensitiviteit heeft ook veel positieve kanten:
HSPers zijn creatief in het bedenken van oplossingen, denken “out of the box”, zijn empatisch en behulpzaam, voelen sfeer aan en zien hierdoor kansen en bedreigingen. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houden van harmonie in het bedrijf.

Belangrijk hierbij is dat de HSPer serieus genomen wordt, dat hij/zij zich begrepen en gehoord voelt. Een opmerking (kritiek) komt bij een HSPer veel harder binnen.
Dat is éen van de valkuilen; HSPers betrekken kritiek erg op zichzelf en denken ook hier dieper over na en willen het graag goed doen.

Maar zet een HSPer op de juiste manier op de juiste plek en het is een aanwinst voor je bedrijf!

Waarom een traject voor HSPers?
Veel hoogsensitieve mensen richten zich vooral op de ander. Ze hebben geleerd zich aan te passen en zichzelf weg te cijferen. Hierdoor verliezen ze zichzelf, gaan over hun grenzen heen en komen zo gemakkelijker terecht in een burn-out, in werk wat niet bij ze past, in stress en spanning.

In dit traject van Bewust Balans breng ik eerst het systeem (hoofd en lijf) tot rust. Daarnaast is bewustwording van belang maar ook het weer leren voelen wat de grenzen zijn, wat de persoon nodig heeft om goed te functioneren. Oefeningen vanuit mindfulness/yoga kunnen ingezet worden alsook andere technieken. Ieder persoon krijgt een individuele aanpak met daarnaast een trainingsmap met informatie en inzichtsvragen en oefeningen.