Hoogsensitief

.Ben je snel overprikkeld?
Voel je sfeer aan en ook de emoties van anderen?
Heb je oog voor detail? Denk je overal dieper over na? 

Je zou het liefste je gevoel volgen maar je gevoel gaat ook wel regelmatig met je op de loop.

Misschien ben je, of is je kind hoogsensitief! Dit is geen ziekte of aandoening maar een eigenschap van je zenuwstelsel; deze staat als het ware nauwkeuriger afgesteld. Hierdoor zie, hoor, ervaar je alles om je heen intenser dan anderen.

Hoogsensitief is trouwens hetzelfde als hooggevoelig! Al zul je soms lezen dat dit iets anders is omdat een Belgische professor in een (overigens mooi) boek heeft geschreven dat hooggevoelig overgevoelig betekent. Hier in Nederland hebben we met zijn allen (oa Netwerk Hooggevoelig Heel Gewoon, waarbij ik aangesloten ben) afgesproken dat dit gewoon hetzelfde is.

Hoogsensitieve mensen (kinderen en volwassenen) hebben vaak een hoog verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel en een hoog empatisch vermogen (je kunt je goed inleven in de gevoelens en de situatie van de ander).

Uit onderzoek is gebleken dat bij hoogsensitieve mensen meer hersengebieden oplichten en hierdoor wordt alle informatie diepgaander verwerkt. Je voelt snel situaties aan en “weet” al wat er gaat gebeuren en hoe iets gaat aflopen.
Mooie eigenschappen maar het kan ook allemaal te veel worden.

Je raakt dan overprikkeld, je hoofd zit vol. Je slaapt slechter, piekert veel. Je voelt je onzeker, niet begrepen. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en gaat regelmatig over je grenzen heen. Gevoel en verstand staan ver uit elkaar. 

Wil jij weten of je hoogsensitief bent? Hier kun je een test doen: test hooggevoeligheid

Maar gelukkig is daar wel wat aan te doen! Die hoogsensitiviteit kan ik niet wegnemen maar ik kan je wel beter in balans brengen, meer rust brengen en je leren hoe je met je hoogsensitiviteit moet omgaan.

Kijk hier wat ik voor jou kan betekenen: Hoogsensitiviteit als kracht! 

Hier vind je een folder met informatie die je mag downloaden, kunt printen en mag delen met anderen: folderhsp

Bewust Balans, tel: 0652643583