Wie goed doet, goed ontmoet?

“Wie goed doet, goed ontmoet”

Heb jij die zin niet ook regelmatig gehoord? Van je ouders of de leerkracht? Ik zie in mijn praktijk regelmatig mensen hiermee worstelen. Gevoelige mensen, die altijd voor anderen klaarstaan, alles voor anderen doen, geen nee zeggen. En dan echt teleurgesteld zijn in de reacties die ze krijgen. De spreekwoordelijke “stank voor dank”.

“Waarom overkomt mij dit? Waarom doen ze zo gemeen? Dat heb ik toch niet verdiend? Wie goed doet, goed ontmoet. Toch???”

Helaas werkt het zo niet.

Als hooggevoelige zie je vaak veel sneller wat een ander nodig heeft. Hoe hij/zij reageert op wat jij zegt en doet. En vaak onbewust pas jij je gedrag daar weer op aan. Een mooie eigenschap van hooggevoeligheid.

Alleen… het kan zijn dat de ander deze eigenschap niet heeft. Vaak zien we onszelf als “de norm”. “Zoals wij zijn is normaal.”

Persoonlijk vind ik ook dat respect hebben en klaarstaan voor de ander normaal is, je inleven in de ander, empathie tonen. Maar in deze maatschappij is dat niet voor iedereen de norm.

En zo kan het gebeuren dat de ander totaal anders reageert dan dat jij zou verwachten. Ofwel dan hoe jij zou reageren. En soms is die reactie dan ook onbegrijpelijk!

Pas dus op met verwachtingen en ook oordelen. Iedereen is anders en heeft zijn eigen norm. En die is (helaas) niet altijd gelijk aan de jouwe.

Nog even terug naar wat ik schreef in het eerste stuk: de mooie eigenschap van hooggevoeligheid. Het aanvoelen wat de ander wil, het rekening houden met de ander. Het is een talent maar kan ook een valkuil zijn!

Want ook al zie en voel je wat de ander nodig heeft, je hoeft er niet altijd iets mee te doen! Ja, ik heb de zin maar even in rood gezet. ­čÖé

Respect voor anderen is belangrijk. Maar respect en liefde voor jezelf is eigenlijk nog veel belangrijker! Daar ontbreekt het nogal eens aan bij hooggevoelige mensen. Anderen zijn dan belangrijker.

NEE! Niet waar! Jij bent belangrijk, zorg goed voor jezelf!

Als jij goed voor jezelf zorgt, straal je de juiste energie uit, krachtig, liefdevol. En daarmee help je ook anderen.

Ik wens je een fijne dag, vol liefde en licht!

 

Warme groet, Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *