Heb jij graag de controle?

Ben jij een controlefreak?

Houd je alles in de gaten, wil je het liefst alles zelf doen en geef je niets uit handen? Vind je het moeilijk je kinderen los te laten en doe je het liefste alles voor ze?

Ik zie in mijn praktijk veel (hoogsensitieve) clienten die het liefste alles onder controle houden.

Als ik aan het behandelen ben, merk ik door de energie/ beweging dat iemand graag de controle heeft en als ik dan vraag of hij/zij een controlefreak is, beginnen ze bijna altijd bevestigend te lachen!

Toch vind ik het woord controlefreak niet zo fijn omdat het een negatieve klank heeft. Hoewel het ook niet meteen positief is hoor! ­čÖé

Maar belangrijk is om te weten WAAROM iemand een controlefreak is.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Continue Reading →

Kom tot rust (tips om lekker te slapen)

Het is een rare tijd nu. Een tijd waarin we juist behoefte hebben aan contact met anderen maar waarbij elkaar aanraken en knuffelen er niet in zit (behalve je gezin, je huisgenoten).
Een tijd die onzeker en onduidelijk is en waarbij jij je, als hoogsensitief persoon, nog onrustiger kunt voelen. Boodschappen doen is anders, de mensen reageren anders, een andere energie is voelbaar.

Mensen reageren vaak anders omdat er meer stress is. Stress door angst, door onzekerheid, door harder moeten werken, door het zorgen maken, door ziekte. Continue Reading →

Hulp vragen

Een verhaaltje….

10 vrouwen gaan op pad, ze gaan 10 kilometer wandelen. Ze dragen allemaal een rugzak. In het begin is iedereen vrolijk, gezellig aan het kletsen, vol energie.

Maar na 4 kilometer krijgt 1 vrouw het toch wel zwaar. Die rugzak is wel een hele zware last op haar schouders. Ze kijkt naar de andere vrouwen en denkt; waarom kunnen die dit wel? Opgeven is geen optie, vindt ze zelf, want dit moet toch lukken?!

Even slikken en weer doorgaan. Maar het blijft zwaar. E├źn van de andere vrouwen ziet haar ploeteren. “moet je niet gewoon stoppen” vraagt ze aan haar. “Nee hoor, het gaat wel” zegt ze lachend en ze wuift het advies weg.

Weer een kilometer verder, ze loopt nu eigenlijk wel echt op haar tandvlees. Het is zwaar. Maar als ze opgeeft voelt het als falen! “Wat zullen de anderen wel denken als ik stop?” vraagt ze zich af. Continue Reading →

hooggevoelig of hoogbewust?

Veel mensen hebben negatieve associaties bij het woord hooggevoeligheid. Zoals kwetsbaar, te gevoelig, emotioneel. Hierdoor willen ze niet accepteren dat ze hooggevoelig zijn, alsof het een enge ziekte is. (Even voor de duidelijkheid; het is geen ziekte of aandoening maar een karaktereigenschap, je zenuwstelsel is als het ware gevoeliger afgesteld).
Hoogbewust klinkt dan veel mooier! Je bent je erg bewust van alles om je heen, je neemt veel waar (via alle zintuigen, soms zelfs het “6e zintuig”) en bent je ook bewust van wat je zelf doet en zegt (zelfreflexie)

Continue Reading →

Bij jezelf blijven (Corona)

Poeh, ik vind het allemaal wel pittig worden hoor!

De praktijk is al een paar weken gesloten, ik behandel af en toe een client via een online consult maar voor de rest is het stil… De agenda is nagenoeg leeg. En dat doet zeer. Het voelt alsof alles wat ik opgebouwd heb ineens weg is. En natuurlijk zegt mijn hoofd dat het wel weer komt enzo. Dat klopt ook wel!

Maar het veroorzaakt onrust in me.
En die onrust zorgt ervoor dat ik me laat beinvloeden door de buitenwereld. Continue Reading →

Voel jij je energie ook wel eens weglekken?

Herken je dit?

Je zit aan de telefoon met een vriendin die vol emotie over haar problemen vertelt. Als je ophangt is je vriendin weer rustig en happy maar jij voelt je leeg.
Of je loopt door een drukke Ikea en als je eruit loopt voel je je moe en geprikkeld. Of je bent vrolijk, zit lekker in je vel. En ineens overvalt je een gevoel van verdriet of boosheid.

Voor veel hooggevoeligen zijn deze situaties herkenbaar. Het heeft te maken met je energie. Belangrijk om te herkennen en dus ook belangrijk om je energie te beschermen.

Ik zie veel mensen in mijn praktijk die vooral in hun hoofd zitten. Met hun gedachten bij alles en iederen. In de “voelsprieten” op hun hoofd die continu de omgeving en anderen scannen. Continue Reading →

Waarom je gevoel uiten belangrijk is

Enige tijd geleden had ik een hooggevoelige vrouw in mijn praktijk die last had van een brok in haar keel. Ze was hiervoor al bij de huisarts en in het ziekenhuis geweest maar er was niets bijzonders te zien.

Ik startte mijn behandeling, o.a. het activeren van een aantal energiebanen, om haar “uit haar hoofd, in haar lijf” te trekken.

En terwijl ik haar aan het behandelen ben komt er een bepaalde traumatische ervaring in mijn gedachten. Noem het intuïtief aanvoelen, helderwetendheid.

Ik benoem deze traumatische ervaring en vraag of zij deze herkent. En daar komen ineens de tranen naar boven.

“ik dacht dat ik dit al lang verwerkt had”, zegt ze.

Maar vaak heb je het dan wel in je hoofd verwerkt maar nog niet in je hart. Daarnaast is je hoofd heel goed in alles weg beredeneren! Continue Reading →

Kun jij keuzes maken?

Vind jij het ook moeilijk om keuzes te maken en doelen te stellen?
Het is iets wat ik vaak in mijn praktijk hoor: bang om de verkeerde keuzes te maken.
Daarnaast is het ook zo dat mensen bang zijn dat anderen daar dan weer over oordelen. Zeker als hooggevoelig persoon is dit iets waar je flink over kunt piekeren, je blijft hierover nadenken en maar analyseren.

Helaas is het zo dat des te meer je piekert en blijft nadenken over je keuzes, des te meer je in je hoofd zit en niet meer vanuit je gevoel de juiste keuze maakt. Continue Reading →

Wil jij ook alles uitleggen (HSP)?

Als HSPer kun je sneller overprikkeld raken.
Een filmpje over overprikkeling vind je hier. Waarschijnlijk erg herkenbaar en misschien een mooi filmpje om een ander uit te leggen wat jij hoort, voelt, ziet, ruikt enz…

Hoewel…. je hoeft niet alles uit te leggen hoor!
Veel hooggevoelige mensen willen graag uitleggen aan anderen wat ze voelen, waarom en wat ze nodig hebben en waarom ze iets niet kunnen en……. enzovoorts……

Maar is dat wel nodig en zinvol? Iemand die niet hooggevoelig is vind het vaak moeilijk te begrijpen wat jij als hooggevoelige voelt en ervaart. En gevoel is moeilijk uit te leggen! Continue Reading →

Wie goed doet, goed ontmoet?

“Wie goed doet, goed ontmoet”

Heb jij die zin niet ook regelmatig gehoord? Van je ouders of de leerkracht? Ik zie in mijn praktijk regelmatig mensen hiermee worstelen. Gevoelige mensen, die altijd voor anderen klaarstaan, alles voor anderen doen, geen nee zeggen. En dan echt teleurgesteld zijn in de reacties die ze krijgen. De spreekwoordelijke “stank voor dank”.

“Waarom overkomt mij dit? Waarom doen ze zo gemeen? Dat heb ik toch niet verdiend? Wie goed doet, goed ontmoet. Toch???” Continue Reading →