Hoe vind je de baan die wel bij je past (intuïtief)

Heb jij een baan die bij jou past?

Regelmatig kom ik in de praktijk mensen tegen die merken dat hun huidige werk niet bij ze past. Maar ze weten niet wat dan wel. Welk beroep, welke werkzaamheden passen dan wel bij jou? Hieronder enkele tips om daar achter te komen:

  1. Maak een moodboard: knip uit tijdschriften alle zinnen, woorden en/of plaatjes waar je oog op valt, die je mooi vindt, die je aanspreken. Plak ze op een groot vel papier. Daarna pak je pen en papier en schrijf op wat je opvalt aan ieder plaatje. Welk woord hoort bij dat plaatje of tekst. Zo kun je erachter komen wat bij jou past, wat jij belangrijk vindt. (zowel op je werk alsook prive)
  2. Wat deed je vroeger graag? Wat wilde je vroeger graag worden en waarom? Stel dat je vroeger graag juf wilde worden en je er nu niet aan moet denken om dat te gaan doen. 🙂
    Maak een soort woordweb: Schrijf woorden op die met juf te maken hebben. Zoals les geven, iemand iets leren, verantwoordelijk zijn, iets nakijken en controleren op fouten, creatief bezig zijn, kinderen. En omcirkel dan alle woorden die nu nog steeds bij je passen.
  3. Dit woordweb maken kun je ook doen bij het volgende: (neem hier wel even de tijd voor)
    Ga naar bijvoorbeeld de site van Civas.nl. Hier zie je een heleboel cursussen staan. Ga na welke cursussen je aanspreken en schrijf deze op. Niet om die cursus ook daadwerkelijk te gaan volgen maar om daarna, als je alle cursussen hebt bekeken, van de opgeschreven cursussen ook een woordweb te maken.
    Wat zijn de overeenkomsten? Wat vind jij echt leuk?
  4. Schrijf eens gedurende een werkdag op je huidige werk op wat je wel leuk vond. Welke werkzaamheden heb je gedaan die dag die wel leuk waren, waar je energie van kreeg.

Ik denk dat je door bovenstaande tips steeds beter weet welke baan bij je past, wie jij bent, wat jij belangrijk vindt.

Kijk dan welk baan hierbij past. Vraag ook anderen om advies. Misschien noemt een vriend of familielid ineens een beroep waar je nog nooit aan gedacht had.

Veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *